Czesi też potrafią. Ale cena poraża...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzik69ku
    Classic
    • 2006
    • 29

ceny wczoraj ze stacji z Mielca (orlen przy wjeździe od Tarnowa - stacja partnerska nie koncernu)
    PB95 - 5,29
    ON - 5,19
    LPG - 2,79

Ogólnie to w Mielcu paliwo nie należy do najtańszych - dzięki temu że mam gaz w aucie to na paliwo wydaję około 450zł miesięcznie.
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Łączą je napędy 4x4 (różne rodzaje), podwyższone nadwozia oparte na popularnych kombi, bardziej bojowe wykończenia zderzaków, większe koła i parę detali, które mają je czynić niemal terenówkami.

Takie kombi to alternatywa dla klasycznych SUV-ów, które zazwyczaj są wyższe, bardziej paliwożerne, a ich prowadzenie na asfalcie pozostawia trochę do życzenia. No i takie "kombiaki" są od prawdziwych SUV-ów tańsze. Teoretycznie.
    czytaj dalej

Scoutem bez większej ujmy na honorze można przejechać przez zaśnieżoną czy błotnistą drogę, umyć auto na myjni automatycznej i zaparkować pod teatrem, w drodze powrotnej zaś zrobić zakupy i wszystko zapakować do wygodnego bagażnika octavii kombi (ok. 580 litrów w standardowej konfiguracji) .

Czy to wystarczy, by uzasadnić wydanie na podstawowego scouta 104 tys. zł? Sprawdźmy.

Zalety scouta

Skoda wyposaża swoją "terenówkę" w silniki 1,8 TSI (160KM) i 2,0 TDI (140KM). Sporo już powiedziano o zaletach nadwozia octavii kombi, warto skupić się więc na przewadze wersji uterenowionej.

W naszej "testówce" pracował dwulitrowy silnik wysokoprężny, zasilany wtryskiem typu common rail. Kultura pracy w porównaniu z wersją z pompowtryskiwaczami jest znacznie wyższa.

Jednostka gwarantuje osiągnięcie 100 km/h w 10,5 sek. i ok. 190 km/h prędkości maksymalnej. Średnie spalanie mieści się w graniach 7,2 litra na 100 km, a 140 KM i 320 Nm gwarantuje sprawną jazdę na trasie i w terenie.

Za przeniesienie napędu odpowiada skrzynia DSG o 6 przełożeniach. Do tego, że dwusprzęgłowa przekładnia spełnia swą funkcję fantastycznie, nie trzeba chyba nikogo przekonywać.

Nadwozie od zwykłej octavii różni się plastikowymi nakładkami (osłony to słowo lekko na wyrost) na dole zderzaków, błotnikami z dodatkowymi plastikowymi rantami i polerowanymi felgami, które przypominają trochę te stosowane w pierwszym allroadzie.

Wnętrze

Po wejściu do środka witają nas świetnie wyprofilowane, obszyte skórą i alcantarą, fotele, które poza elektryczną regulacją, są również podgrzewane. Podgrzewana jest też tylna kanapa. Wszystko razem daje wrażenie prawdziwej przytulności, co w zimowe poranki było tym, czego szukaliśmy.

Kokpit wykończono tak samo jak w innym octaviach, z malowanym na aluminiowo plastikiem, dodano tylko element mający spełniać funkcję rączki przed przednim pasażerem. Walory użytkowe tego delikatnego plastikowego uchwytu jest jednak mocno wątpliwe.

Skazą na wizerunku Skody jest przepuszczenie przez kontrolę jakości auta, w którym nie zamykała się klapka schowka przy skrzyni biegów. Wątpliwe, by ktoś to uszkodził - auto miało "aż" 800 km przebiegu - a jeśli nawet, to nie świadczy to najlepiej o użytych materiałach.

Podobnie problematyczna okazała się klapka wlewu paliwa, która najpierw odstawała, a później nie chciała "odskakiwać" po naciśnięciu. Gumowy "przycisk" dosłownie opadł. Jeśli to przez zimę to, czemu w innych autach działało to bez zarzutu?

Świetnie natomiast działał system audio (sterowany z kierownicy), który doskonale radził sobie z różnymi typami muzyki.

Wrażenia z jazdy

Podczas jazdy po asfalcie scout gwarantuje znacznie wyższy niż np. yeti, komfort. Zawieszenie jest bardziej sprężyste, czuć niżej umieszczony środek ciężkości. Odczuwalna jest niestety również spora podsterowność. Nie czuć natomiast momentu dołączenia tylnych kół.

Od 2010 roku Skoda nie pozwala w swoich modelach wyłączyć ESP, więc jakakolwiek zabawa napędem 4x4 np. na śniegu jest niewykonalna. Taka jest, podyktowana względami bezpieczeństwa, nowa strategi Volkswagena. Więcej wiary w kierowców, Panowie!

Po wjeździe w zróżnicowany, podmiejski teren - bardzo nierówną polną drogę - docenić można przede wszystkim zwiększony prześwit. Scout nie ma, niestety, nawet najprostszej, blokady dyferencjału. Problem ujawnił się, kiedy kontakt z podłożem straciły lewe tylne i prawe przednie koło - auto bezradnie buksowało. Przy okazji można zaznaczyć, że skok zawieszenia jest całkiem niezły, ale ograniczony przez asfaltowy charakter auta.

Za to podczas jazd po polach, zjazdów i wjazdów, nawet po sypkim piachu i ziemi, auto znów odzyskiwało wigor, dając większe niż w przypadku osobówek, poczucie wolności w doborze dróg dojazdowych. Jeśli patrzeć na scouta jak na uterenowione kombi, a nie na prawdziwą terenówkę, zaskoczy nas bardzo pozytywnie.

Wyposażenie i cena

Wyposażenie testowanego egzemplarza jest pełne i zawiera m.in. skrętne biksenonowe reflektory, elektrycznie otwierany szyberdach, nawigację z łączem bluetooth i głosowym wybieraniem, komplet poduszek powietrznych, masę "skrótów literowych": ESP + ABS + ASR + MSR + HBA + EBV + EDS + DSR + ACS, czujniki parkowania przód/tył i wiele innych.

Jest to naprawdę dobry samochód, ciekawa alternatywa dla najmocniejszego yeti z napędem 4x4, ale również dla innych terenowych kombi.

Niestety ceny scouta są raczej wygórowane. Co prawda nie ma, jak w allroadzie, np. kosztownego pneumatycznego zawieszenia, więc utrzymanie powinno być tańsze, ale 104 tys. za seryjną octavię scout to naprawdę sporo... Kwota ponad 145 tys. zł, jakiej żądają Czesi za scouta w testowanej wersji to już abstrakcja, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę jakościowe niedoróbki.

link http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...za,1614300,415
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Cordi
      Drive
      • 2010
      • 92

Następny nieprzygotowany pismak. Bagażnik ma 605 litrów i od kiedy Octa ma biksenony :shock:

Komentarz

• maymer
        Elegance
        • 2010
        • 839

Czy cena poraża? Jak dla mnie dobre pytanie. Z jednej strony 104 tyś za podstawową wersję Scouta to niemało, ale patrząc na to z drugiej strony Scout nie ma bezpośredniej konkurencji. Uterenowione kombi owszem są, ale Audi A4/A6 Allroad, Subaru Outback czy Volvo XC70 kosztują znacznie więcej. Niektórzy ludzie potrzebują podwyższonego auta z napędem 4x4, ale z różnych przyczyn nie chcą SUV-ów i wtedy zostają im uterenowione "kombiaki". No i teraz mając te 104 tyś można kupić około 5 letnie A6 Allroad A4 Allroad w tej cenie w ogóle nie dostaniemy, możemy kupić również około 2 letniego Outbacka albo XC70. Wtedy wybór należy wyłącznie do nas czy chcemy się pakować w używkę czy wolimy nówkę z gwarancją, z pewnością, że nie zespawano jej z kilku egzemplarzy i z satysfakcją kupna nowego auta w salonie. Ja chyba jednak nie uległ bym pokusie posiadania kilkuletniego auta wyższej klasy a wybrałbym auto z salonu, a ograniczając się do aut salonowych to jednak przy w.w uterenowionych kombiakach cena Scouta jest bezkonkurencyjna.

Komentarz

• JOY
          Rider
          • 2008
          • 641

Sorry ale bezkonkurencyjna jest także konkurencja - porównanie Octy do Subaru outbacka - to jak chrupki o smaku sera do wykwntego francuskiego Roquerorta

Komentarz

• marbab
            RS
            • 2009
            • 4842
            • Fiat
            • BMM 2.0 TDI 140 KM

a mnie tam sie wydaje ze Scout wcale nie jest taki super drogi. Popatrzmy chociazby na zwykla wersje Elegance Combi 1.8 TSI, ktora jest tansza ok 17000 tys, roznica w wyposazeniu obu modeli jest jednak znaczna stad inna cena. Idac tym tropem to nawet Mint bedzie drogi, a nie tylko Scout, RS czy L&K.
            Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
            Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• eX
              Elegance
              • 2006
              • 980

warto sprawdzic ile wyjdzie superb 4x4 w podobnym wyposazeniu (wiadomo w budzie kombi bedzie duza roznica)

Komentarz

• Maciek Zadębie
                Drive
                • 2011
                • 65

Zamieszczone przez JOY
                Sorry ale bezkonkurencyjna jest także konkurencja - porównanie Octy do Subaru outbacka - to jak chrupki o smaku sera do wykwntego francuskiego Roquerorta
                I tu z Kolegą się nie zgodzę...
                Zastanawiam się ile osób chwalących Subaru miało z nim do czynienia,że nie wspomnę o posiadaniu takiego autka ?
                Z "prawdziwego" Subaru został tylko mit i znaczek na masce..
                U mnie w garażu stoi dwu i pół letnia Impreza z polskiego salonu i oprócz trakcji-właściwości jezdnych niczym nie zachwyca-po 30 000km trzeszczy deska,poleciały końcówki drążków,permanentnie krzywią się tarcze hamulcowe a podejście serwisu POZOSTAWIA wiele do życzenia...
                Ale nie róbmy OT bo nie jest to temat o Subaru
                Mnie w salonie Skody za Scouta z 1.8TSI zaproponowano cenę 92.000zł i wydaje mi się,że nie jest to zła cena za takie autko.
                Mieszkam na prawdziwej wsi i jak dla mnie 4x4 to podstawa i od lat trzymam się tej zasady nie prosząc sąsiadów z traktorami w trudnych warunkach zimowych
                Była Toyota 4x4,jest Subaru i L200 a teraz potrzebuję kombi z dużym bagażnikiem i mam nadzieję iż Octavia Scout spełni moje oczekiwania....?
                Pozdrawiam
                Maciek
                Czekałem na białego Scouta 1.8TSI.......i się doczekaliśmy...trwało to 4 m-ce
                www.anatoliandog.pl

Komentarz

• JOY
                  Rider
                  • 2008
                  • 641

No ja akurat miałem Ale faktycznie Subaru to chyba skończyły się w 2003r.
                  Ale 93K zł to nie 145K zł I to faktycznie brzmi rozsądnie.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Panowie, na tej zasadzie Octavia skończyła się na O1 :lol:
                    100tys za kompakt to dla mnie abstrakcja, nigdy więcej
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Maciek Zadębie
                      Drive
                      • 2011
                      • 65

Zamieszczone przez szkoda
                      Panowie, na tej zasadzie Octavia skończyła się na O1 :lol:
                      Toś mnie pocieszył
                      Ale musisz przyznać,że za 92K nie kupisz takiego combi z 4x4 a i wyposażenie poza brakiem kilku "drobiazgów" jest ok.
                      Tak naprawdę to nie ma już bezawaryjnych jeździdełek-to tylko kwestia serwisu jak podejdzie do uwag zgłaszanych przez klienta...
                      Mam nadzieję,że jak już Scout będzie mój to na czas gwarancji znajdę jakiś "odpowiedni" serwis co by usunął niedociągnięcia
                      Pozdrawiam
                      Maciek
                      www.anatoliandog.pl

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Maciek Zadębie, ja po prostu bardzo się cieszę Waszym szczęściem, bo jeśli kupię kiedyś jeszcze raz auto za ponad 100tys. to będzie oznaczało, że mam bardzo, bardzo, bardzo dużo pieniędzy i ciągle jeszcze fantazję, po prostu zazdraszczam
                        to wszystko oczywiście jest subiektywne.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maciek Zadębie
                          Drive
                          • 2011
                          • 65

szkoda,nie ma czego-dam Ci pojeździć :roll:
                          Tak poważnie to może już pociągnę w tym temacie:
                          Jakich wad,niedociągnięć mogę się spodziewać w nowym Scoucie i na co zwrócić szczególną uwagę ?
                          Pozdrawiam
                          Maciek
                          www.anatoliandog.pl

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez Maciek Zadębie
                            szkoda,nie ma czego-dam Ci pojeździć :roll:
                            nie ma problemu, ja się upajam samą świadomością, że ktoś ma drogi samochód, jeździć wolę swoim

Jakich wad,niedociągnięć mogę się spodziewać w nowym Scoucie i na co zwrócić szczególną uwagę ?
                            żadnych specjalnych, po prostu te samochody nie są już chyba tak trwałe jak to panie,dzieju drzewiej bywało :lol:
                            z ostatnich przebojów to chyba fotele się rozwalają, ale to wystarczy czytać forum, żeby być na czasie.

[ Dodano: Nie 27 Mar, 11 13:24 ]
                            a, i w scoucie te polerowane felgi chyba komuś poleciały, ale to jakiś jeden przypadek.
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maciek Zadębie
                              Drive
                              • 2011
                              • 65

Polerowane felgi są za dopłatą i nie zamierzam ich brać bo aż taki bajerant to ja nie jestem
                              Co do reszty to "znam" ludzi w pewnej ASO i mam nadzieję,że na ewentualne fotele a i inne usterki coś "pozytywnie" poradzą
                              I to wszystkie przewidywalne mankamenty ?
                              Nie jest tak źle
                              Pozdrawiam
                              Maciek
                              www.anatoliandog.pl

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

zabawa zaczyna się z tym czego się nie da przewidzieć
                                znane to są "znane problemy" :lol:
                                scout różni się od innych O2 tym, że ma dodatkową rzecz, która może sie spieprzyć, więc wystarczy poczytać resztę ogólnych wątków

"znam" ludzi w pewnej ASO
                                to w ogóle nie ma o czym gadać
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• maymer
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 839

Zamieszczone przez JOY
                                  porównanie Octy do Subaru outbacka - to jak chrupki o smaku sera do wykwntego francuskiego Roquerorta
                                  O gustach się nie dyskutuje, ale jak dla mnie chrupki są opakowane w pięknie zdobioną torebkę a wykwintny ser jest zawinięty w starą gazetę tak jak się pakowało za ustroju słusznie minionego

Komentarz

• daneczek76
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 3642
                                    • Toyota

Zamieszczone przez szkoda
                                    Panowie, na tej zasadzie Octavia skończyła się na O1
                                    zgadzam się co więcej trzeba mint jest tego najlepszym przykładem ma klime, silnik jaki chce i co więcej trzeba a co inaczej jeździ.
                                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Garret
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1196
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

A ja mam pytanie, czy ESP faktycznie jest nieodłączalne? I jeśli tak to jak rozumiem dotyczy to też innych wersji 4x4?
                                      Garret

-----------
                                      Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• marbab
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4842
                                        • Fiat
                                        • BMM 2.0 TDI 140 KM

Garret, dotyczy to wszystkich aut grupy VAG od 2010

daneczek76, kazdy cos innego oczekuje od auta i po to sa rozne wersje wyposazenia
                                        Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                        Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Garret
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1196
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez marbab
                                          Garret, dotyczy to wszystkich aut grupy VAG od 2010
                                          no to ch...wo, nici z zabawy na śniegu :?
                                          Garret

-----------
                                          Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bezpiecznik wyjąc i już

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9943
                                              • Ford

Zamieszczone przez abstinent
                                              bezpiecznik wyjąc i już
                                              albo Toura kupić... :diabelski_usmiech
                                              Adam... Używam:
                                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• daneczek76
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3642
                                                • Toyota

Kolega w Volvo XC70 chciał pojeździć bokiem w tym roku po jeziorze i też wyciągną bezpiecznik , po włożeniu wywaliło mu błąd skrzyni i czegoś jeszcze nie obyło się bez kasowania błędu w Serwisie.
                                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

daneczek76, takie rzeczy robić najlepiej na odpiętym aku

Komentarz

Pracuję...